Disfruta aquesta setmana preparant i assaborint plats a base de llenties, api, raves, bledes i verdures per fer caldo.
Llenties: ecològiques i de la varietat pardina. Ens les porta l’amic José Antonio, de Valladolid, Només has de posar-les en remull la nit abans de cuinar-les, i després les pots fer de moltes maneres: amb verdures (porro, pastanaga, carbassó, tomàquet, all, llorer) o, si vols un plat més contundent, amb xoriço o botifarrons. Servir-les amb una mica d’arròs sempre és una bona idea.
Api: lleuger, diürètic i depuratiu. Ideal per fer sopes i caldos. N’hi pots posar una mica, ben picadet, a la salsa de tomàquet i als sofregits. N’hi pots afegir a les amanides habituals, o en pots preparar alguna d’especial: amb poma, nous, iogurt i maionesa; o amb grills de taronja i anguila o bacallà fumats, condimentada amb oli d’oliva verge, mel, llimona i ratlladura de taronja.
Raves: una proposta original: amanida verda amb raves tallats a làmines, trossets d’anacards i daus de formatge fresc. Vinagreta de balsàmic, oli d’oliva verge, sal, pebre i gotes de llimona.
Bledes: fer una quiche de tant en tant és una bona manera de resoldre un sopar. La de bledes surt molt bé. Compres una massa preparada. Cous la verdura, la salteges amb una mica de ceba i bacon i la barreges amb ou batut i mató esmicolat. Sal, pebre, farigola, parmesà ratllat, i al forn.
Verdures per fer caldo: un cop fet el caldo pots aprofitar les verdures il a carn per fer un guisat (a l’estil de la roba vella mallorquina). Separa la pastanaga, nap, patata, porro i xirivia i talla-ho tot a trossets. Fes el mateix amb el pollastre i la carn que hi hagis posat. Fes un sofregit amb ceba, all i pebrot verd picats i una fulla de llorer. Afegeix-hi la carn i, una mica més tard, la verdura, i barreja-ho bé. Condimenta-ho amb sal, pebre, comí i farigola. Si veus que queda sec, tira-hi una mica de caldo. Ho pots servir amb arròs, quinoa o cous-cous.